Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΒΑΤΙΚΑΝΟ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΡΧΗ




Την ώρα που παντού στο  κόσμο αυξάνονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες εναντίον της εταιρικής και τραπεζικής πλεονεξίας, το Βατικανό ζήτησε δραστικές μεταρρυθμίσεις στη παγκόσμια οικονομία, και την δημιουργία μιας νέας ηθικής, και παγκόσμιας αρχής η οποία θα ρυθμίζει τις χρηματαγορές.
Όπως προκύπτει από ένα 18σέλιδο έγγραφο του τμήματος Δικαιοσύνης και Ειρήνης του Βατικανού, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αποκαλύψει κακές συμπεριφορές, όπως τον ατομισμό, μια συλλογική πλεονεξία, και μια άνευ προηγουμένου συσσώρευση αγαθών σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αυτό που χρειάζεται, λένε οι αξιωματούχοι του Βατικανού, είναι μια νέα «ηθική αλληλεγγύης» μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών.
Το Βατικανό παροτρύνει τους ισχυρούς της Wall Street να επανεξετάσουν τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους επί της ανθρωπότητας, και καλεί όλους όσους θέλουν να αλλάξουν τις οικονομικές δομές, «να μη φοβούνται να προτείνουν νέες ιδέες, ακόμη και αν χρειαστεί να αποσταθεροποιηθούν οι υπάρχουσες ισορροπίες ισχύος που πατάνε τους αδύναμους».
Το εν λόγω έγγραφο μάλλον θα είναι καλοδεχούμενο από τους διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street, οι οποίοι σύμφωνα με πολλούς, στερούνται ξεκάθαρων στόχων.
Σύμφωνα με το έγγραφο: «Η οικονομική κρίση απαιτεί απ όλους μας να επανεξετάσουμε σε βάθος τις αρχές και τις πολιτισμικές και ηθικές αξίες που αποτελούν τη βάση της κοινωνικής μας συνύπαρξης».
Το έγγραφο καταδικάζει την «ειδωλολατρική λατρεία της αγοράς» και την «νεοφιλελεύθερη συλλογιστική», που ψάχνουν αποκλειστικά για τεχνοκρατικού τύπου λύσεις στα οικονομικά προβλήματα.
«Αν δεν βρεθούν λύσεις στις αδικίες, θα ακολουθήσουν αρνητικές εξελίξεις σε κοινωνικό, πολιτικό, και οικονομικό επίπεδο, που θα προκαλέσουν κλίμα αντιπαλότητας, ακόμη και βίας, που στο τέλος θα υπονομεύσει τα θεμέλια των δημοκρατικών θεσμών, ακόμη και αυτών που θεωρούνται στέρεοι».
Όπως λέει το Βατικανό, χρειάζεται να δημιουργηθεί μια νέα «υπερκρατική αρχή», με παγκόσμια εξουσία και αρμοδιότητα, που θα καθοδηγεί τις οικονομικές πολιτικές και αποφάσεις. Μια τέτοια αρχή μπορεί να ξεκινήσει από τον ΟΗΕ, και αργότερα να ανεξαρτητοποιηθεί, αποκτώντας την εξουσία να επιβλέπει το ότι τα αναπτυγμένα κράτη δεν θα ασκούν την ισχύ τους επί των πιο αδύναμων.
Ο Καρδινάλιος Peter Turkson, που είναι ο επικεφαλής του τμήματος που συνέταξε το έγγραφο είπε: «Οι άνθρωποι της Wall Street θα πρέπει να κάτσουν κάτω και να δουν αν ο τρόπος που διαχειρίζονται τα οικονομικά πράγματα βοηθούν την ανθρωπότητα και το γενικό καλό… τους ζητάμε να ξανασκεφτούν».
Ένα μέρος του εγγράφου εξηγεί το γιατί είναι άμεσα απαραίτητη μια ριζική μεταρρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας, και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα όπως η φορολόγηση των οικονομικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με το Βατικανό, το ΔΝΤ δεν έχει πλέον την δύναμη να σταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, ρυθμίζοντας τη προσφορά χρήματος, και σίγουρα δεν μπορεί να επιβλέψει την ποσότητα ρίσκου επί της πίστωσης, που παίρνει το σύστημα.
Ο κόσμος, λέει, χρειάζεται ένα νέο σώμα κανόνων που θα ρυθμίζει τα της παγκόσμιας χρηματαγοράς, και «κάποια μορφή παγκόσμιας νομισματικής διαχείρισης».
Υπάρχει η ανάγκη για μια «κεντρική παγκόσμια τράπεζα» που θα ρυθμίζει τη ροή αλλά και ολόκληρο το σύστημα των ισοτιμιών, όπως κάνουν σε μικρότερο επίπεδο οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτές οι αλλαγές θα ήταν χρονοβόρες, και θα συναντούσαν ισχυρές αντιστάσεις.
Και όπως καταλήγει η πρόταση του Βατικανού: «Βέβαια, αυτή η αλλαγή θα γίνει εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας του κάθε κράτους, που θα αναγκαστεί να μεταβιβάσει αρμοδιότητες και εξουσίες σε μια παγκόσμια αρχή… αυτό όμως είναι απαραίτητο σε μια χρονική συγκυρία, όπου η ανθρώπινη κοινωνία και οικονομία, μαζί με την πρόοδο της τεχνολογίας, ξεπερνούν τα σύνορα, τα οποία ήδη έχουν διαβρωθεί μέσα στον νέο παγκοσμιοποιημένο κόσμο…».

Reuters
http://uk.reuters.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet