Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ




Σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς του εταίρους για την αποχώρησή του από την εξουσία φέρεται να έχει καταλήξει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Μπερλουσκόνι κατέληξε με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι σε σχέδιο που προβλέπει την αποχώρησή του στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Μάρτιο, στο πλαίσιο συμφωνίας για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σε αντάλλαγμα, η Λέγκα του Βορρά θα δεχθεί την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, κάτι που μέχρι τώρα έχει απορρίψει.
Η Λέγκα διέψευσε το δημοσίευμα, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για απόπειρα αποδυνάμωσης του Μπερλουσκόνι εν όψει της κρίσιμης συνόδου σήμερα στις Βρυξέλλες.
Χθες, ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.
«Ελπίζω οι συνθήκες να προκύψουν ώστε να αφήσω την ευθύνη της προεδρίας σε άλλους, παραμένοντας ίσως στο κόμμα ως ο πατέρας του», φέρεται να είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη La Repubblica. «Σε κάθε περίπτωση θα κάνω αυτό που θα μου ζητήσουν το κόμμα και ο συνασπισμός μου».
Αιτία της νέας πολιτικής κρίσης στην Ιταλία ήταν η άρνηση του Ουμπέρτο Μπόσι, κυβερνητικού εταίρου του Μπερλουσκόνι, να συναινέσει στη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα – μία από τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο τον περιορισμό του τεράστιου χρέους της Ιταλίας, το οποίο ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ, και την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έγκριτη συντηρητική εφημερίδα Il Corriere della Sera, χθες το βράδυ η ιταλική κυβέρνηση επρόκειτο να απαντήσει στους κοινοτικούς εταίρους της με επιστολή του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, στην οποία θα ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα και δεσμεύσεις τα οποία ανέμενε η Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τον Μπερλουσκόνι για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με την επιφυλακτικότητα των αγορών.
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης στην Ιταλία ήταν η δήλωση του Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά και υπουργού Μεταρρυθμίσεων, ότι «αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, η επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πολύ δύσκολη. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια δραματική στιγμή». Ο Μπόσι επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών, ένα ενδεχόμενο που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας. «Εμείς δεν μετέχουμε σε κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Αν πέσει η κυβέρνηση, τότε πάμε σε εκλογές», είπε ο Μπόσι, ενώ πρόσθεσε με έμφαση ότι «δεν είναι δυνατόν να αυξήσουμε το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, για να γίνουμε αρεστοί στους Γερμανούς». Το ζήτημα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στην Ιταλία προκαλεί ήδη την αντίδραση των συνδικάτων.
Ο Μπόσι έχει πλήρη επίγνωση ότι πρόκειται για «καυτό ζήτημα» και φέρεται ειπών ότι αν η Λέγκα συναινέσει σε ένα τέτοιο μέτρο, «οι Ιταλοί θα μας σκοτώσουν». Ο Ουμπέρτο Μπόσι έστρεψε επίσης τα βέλη του και εναντίον του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρόκειται εντός ολίγων ημερών να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ντράγκι ήταν ένας εκ των δύο που υπέγραψαν, το περασμένο καλοκαίρι, επιστολή της ΕΚΤ προς την ιταλική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η αποκάλυψη του περιεχομένου εκείνης της επιστολής είχε προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στην Ιταλία, όπου πολλοί έκαναν λόγο για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Την κρισιμότητα της κατάστασης τόνισε εκ νέου ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος ζήτησε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους στον ιταλικό λαό.
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet