Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ, ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΠΑΤΑΛΑΝΕ....


Με τον καινούριο χρόνο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει  να κηρυχθεί το 2013 Ευρωπαϊκό Έτος κατά της Σπατάλης Τροφίμων, και ίσως κάποιοι αναρωτηθούν γιατί ή θεωρήσουν ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι συνέπεια της κρίσης.

Άνθρωποι πεινάνε και άνθρωποι σπαταλάνε: Το Ευρωκοινοβούλιο απαντά, «προκειμένου να αποτελέσει σημαντικό μέσον ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το σημαντικό αυτό ζήτημα».

Ωστόσο, τη σαφή απάντηση δίνει το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο με αναφορά ορισμένων αριθμών.

Πρώτον: Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το 1974 έως σήμερα, υπολογίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 50%.

Η σπατάλη συντελείται στις καλλιέργειες, στις βιομηχανίες μεταποίησης, στις επιχειρήσεις διανομής και στα σπίτια των καταναλωτών• σπατάλη σημειώνεται στις βιομηχανικές, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η σπατάλη αυτή δημιουργεί μια άλλη αλυσίδα, παράλληλη προς την αλυσίδα παραγωγής, ενώ προκαλεί και μια μακρά σειρά από αρνητικές επιπτώσεις.

Δεύτερον: Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του FAO αποκαλύπτει πολύ ανησυχητικά στοιχεία, ιδίως όσον αφορά τις ανεπτυγμένες χώρες. Οι κάτοικοι της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής σπαταλούν κατά μέσον όρο από 95 έως 115 κιλά τροφίμων ετησίως, έναντι των 6/11 κιλών της υποσαχάριας Αφρικής.

Τα αίτια της σπατάλης δεν είναι πάντοτε τα ίδια. Αλλάζουν ανάλογα με τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, τον τύπο του προϊόντος και τον τόπο στον οποίο συντελείται η σπατάλη. Χωρίζοντας την αλυσίδα σε πέντε τομείς (γεωργική παραγωγή, διαχείριση και αποθήκευση, επεξεργασία, διανομή και κατανάλωση).

Η παραγωγή πλεοναζόντων τροφίμων που δεν καταναλώνονται έχει υψηλό κόστος από άποψη επιπτώσεων στο περιβάλλον, χρήσης ενέργειας και φυσικών πόρων (καταρχάς, του νερού), καθώς και εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα•

Υπολογίζεται, ότι οι περίπου 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων που καταλήγουν στα απόβλητα κάθε χρόνο στην Ευρώπη, παράγουν 170 εκατομμύρια ισοδύναμους τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Εκτός από τις επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων που δεν καταναλώνονται για το περιβάλλον θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη το κόστος επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων καθώς και η απώλεια κερδών των επιχειρήσεων παραγωγής.
 
marina anastas.kourbela
http://briniko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet