Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΘΥΕΛΛΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Σπύρος Θεοδωράτος
Όχι μόνο συνεχίσθηκαν, αλλά εντάθηκαν την Τρίτη οι αντιδράσεις κατά των προκλητικών δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ για τον ελληνικό λαό,
από πολιτικούς, δημοσιογράφους και οικονομικούς αναλυτές στην Ευρώπη, με πολλούς να διερωτώνται ανοιχτά για την ακριβή στόχευση της επικεφαλής του ΔΝΤ, και να επισημαίνουν με νόημα πως ανάλογες τοποθετήσεις ενισχύουν άμεσα την απήχηση της «αριστερής ρητορικής» στην Ελλάδα…

«Η Λαγκάρντ βοηθά την ελληνική Αριστερά», ήταν ο… γλαφυρός τίτλος της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, η οποία στο ρεπορτάζ της φιλοξενεί τις θέσεις του διάσημου στην Γερμανία Έλληνα συγγραφέα, Πέτρου Μάρκαρη, που εύχεται, με τη σειρά του, «για έναν τουλάχιστον μήνα οι  Μέρκελ και Βεστερβέλε να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό», αφού προκαλούν ευλόγως την οργή των Ελλήνων.

«Ας… σιωπούσε λοιπόν απλά η Κριστίν Λαγκάρντ»…  συνιστά ο Μάρκαρης, προσθέτοντας: «Οι απλοί Έλληνες εργάτες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, είναι οι μοναδικοί που πληρώνουν φόρους. Μπορεί η αγανάκτηση των δανειστών μας για τα κακώς κείμενα του κράτους να είναι δικαιολογημένη, ωστόσο ο μόνος που… χάρηκε από τις επιθέσεις αυτές, δεν είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ηγείται των διαμαρτυριών κατά των πακέτων λιτότητας…».

«Εάν η λογική στην Ελλάδα διατηρεί ακόμη μια ευκαιρία, η παράκληση προς Βερολίνο,  Βρυξέλλες, και Ουάσιγκτον (σ.σ: έδρα του ΔΝΤ) είναι μία: βουλώστε το!»…

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η  αυστριακή Der Standard, η οποία στο κύριο άρθρο της για την Ελλάδα επισημαίνει την άστοχη και πολιτικώς… «μυωπική» στάση της Λαγκάρντ, καλώντας τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα να μην επηρεασθούν από την ένταση των δηλώσεων της τελευταίας, αλλά να δουν την πραγματικότητα χωρίς την – εύλογη- οργή:

«Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι επαγγελματίας…  Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν επί χρόνια υπουργός στη Γαλλία. Γνωρίζει πώς λειτουργεί η πολιτική και οι προεκλογικοί αγώνες. Μπορεί να υποθέσει λοιπόν κανείς ότι δεν προέβη τυχαία στις δηλώσεις αυτές τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές – γεγονός που αποτελεί μία… κακοδιατυπωμένη μπλόφα εκ μέρους ενός εκ των δανειστών της χώρας…».

Από την σκοπιά της, η  Frankfurter Allgemeine Zeitung καλεί την επικεφαλής του ΔΝΤ να στρέψει τα βέλη της κριτικής της στους πραγματικούς ενόχους για την συστηματική φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, που αποτελεί «η οικονομική ελίτ της χώρας που φυγαδεύει δις. ευρώ στο εξωτερικό, ώστε να γλιτώσει φόρους - με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης…».

Αλλά οι φωνές αποδοκιμασίας προς την Κριστίν Λαγκάρντ δεν σταματούν εδώ: Η – συντηρητική – γαλλική Le Figaro μιλά για «επίθεση της Λαγκάρντ στους Έλληνες», ενώ επιφυλάσσει εξαιρετικά απαξιωτικές διατυπώσεις εναντίον της, διερωτώμενη ανοιχτά εάν πρόκειται για «προβοκάτσια, γκάφα, ξεκάθαρο λόγο, αφέλεια, ή προειδοποίηση ( sic)...».

Την ίδια στιγμή, η Liberation τονίζει πως «η Λαγκάρντ με όσα είπε άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι», ενώ η οικονομική Les Echos αναφέρεται σε «Έλληνες που νοιώθουν ταπεινωμένοι από τα σχόλια της Λαγκάρντ».

Σε ανάλογο ύφος, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Μαρκ Τουτί, αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Global Equities, μιλώντας την Τρίτη στο κανάλι BFMtv, εξέφρασε την αποδοκιμασία του, αναφερόμενος μάλιστα σε «επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο απλώς ρίχνει επιπλέον λάδι στη φωτιά», ενώ «φωτογραφίζει» τον ρόλο του ίδιου του ΔΝΤ στην επέκταση της κρίσης στην Ελλάδα, αντί να συμβάλει στην ταχεία και αποφασιστική πρόληψή της:

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω, δεν βλέπω σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια δήλωση, αντίθετα συδαυλίζει τα πάθη. Ιδιαίτερα αν σκεφθούμε ότι η ελληνική κρίση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, οπότε και θα μπορούσαμε να την είχαμε σταματήσει άμεσα με 15 δισεκατομμύρια ευρώ και όλα θα είχαν τελειώσει. Τότε η Γερμανία δεν θέλησε, αλλά και το ΔΝΤ δεν έπαιξε θετικό ρόλο, επομένως και το ΔΝΤ έχει μέρος ευθύνης για την ελληνική κρίση», υποστήριξε ο κ. Τουτί.
 

380.959 ευρώ το χρόνο, αφορολόγητα (!) λαμβάνει η κ. Λαγκάρντ …


Στο μεταξύ, και εν μέσω της θύελλας των αντιδράσεων στο πρόσωπο της «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ, αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις της Le Monde, σύμφωνα με τις οποίες η… άμωμη κριτής των πάντων, κ. Λαγκάρντ, λαμβάνει ως ετήσια αποζημίωση από το Ταμείο 380.959 ευρώ, για τα οποία μάλιστα, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ , αφού οι απολαβές της θεωρούνται «αφορολόγητες» (!).
Συγκεκριμένα, βάσει των άρθρων 34 και 38 της Συνθήκης της Βιέννης, θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί η κ. Λαγκάρντ, θεωρείται «διπλωματικό πόστο», και ως εκ τούτου το σύνολο των ετήσιων απολαβών της δεν φορολογείται (…).

«Ο διπλωματικός αντιπρόσωπος απαλλάσσεται απ’ όλα τα τέλη και τους φόρους σε εθνικό, περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα επίμαχα άρθρα.

Η Le Monde κάνει ανοιχτά λόγο για τα «φορολογικά άπλυτα» (sic) της – Γαλλίδας, μην λησμονούμε - Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «τα εισοδήματά της κρύβονται πίσω από την διπλωματική της θέση…».

Μάλιστα, το… σκάνδαλο των αφορολογήτων εισοδημάτων της κ. Λαγκάρντ είχε ήδη δει το φως της δημοσιότητας από τον Ιούλιο του 2011, μέσω της ιστοσελίδας  toutsurlesimpots.com, με την…. ομιλητικότατη Λαγκάρντ να «ποιεί την νήσσαν» επί έναν σχεδόν χρόνο για το επίμαχο ζήτημα…

Πώς το λέει, να δεις,  ο… μυστακοφόρος λαϊκός τύπος της γνωστής διαφήμισης: Merveilleux! (ελληνιστί: Εξαιρετικά….).

 http://www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet