Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Ο ΠΑΟΚ έχασε με το βαρύ 3-0 στην Βιέννη από την Ραπίντ
και αποκλείστηκε από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ατρόμητος το πάλεψε περισσότερο, διαμαρτύρεται για δυο πέναλτι και εμφανή αλλοίωση αποτελέσματος, σημασία όμως έχει ότι ηττήθηκε με 1-0 από την αγγλική Νιουκάστλ και αποκλείστηκε και αυτός από την συνέχεια.
Στην μεσημεριανή κλήρωση των ομίλων θα βρεθεί μόνο ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν είναι να πανηγυρίζει κανείς για αυτό (πλην ίσως του ΑΝΤ1 που θα δείχνει τους αγώνες του), καθώς και αυτός ουσιαστικά «υποβιβάστηκε» σε αυτήν την διοργάνωση από την κορυφαία του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τον πικρό αλλά δίκαιο αποκλεισμό από την Μάλαγα.
Έτσι στους ομίλους του τελευταίου θα μετέχει τελικά από τη χώρα μας, όπως άλλωστε και πέρυσι, μόνο ο Ολυμπιακός. Έμαθε μάλιστα ήδη και τους αντιπάλους του: Άρσεναλ, Σάλκε και Μονπελιέ. Δύσκολη κλήρωση λένε οι ειδικοί, αλλά τουλάχιστον είναι «παρών». Αλλά για πόσον καιρό θα απολαμβάνει αυτό το πλεονέκτημα της απευθείας πρόκρισης στους ομίλους ως πρωταθλητής Ελλάδας;
Όχι για πολύ, είναι η απάντηση (και αφορά τον οποιονδήποτε αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος). Αυτό το πλεονέκτημα υπάρχει για χώρες που έχουν προηγμένο ποδόσφαιρο και που οι ομάδες τους συνολικά πηγαίνουν καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην Ελλάδα όμως, άρχισε να ξεθυμαίνει η μέθη από την κατάκτηση του Euro 2004.
Με εκείνη την κεκτημένη ταχύτητα, οι ομάδες μας πετυχαίνανε όχι συγκλονιστικές αλλά πάντως αξιοπρόσεκτες πορείες, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πλασματική εικόνα της πραγματικής κατάστασης του ποδοσφαίρου μας. Θεωρούμασταν το όγδοο πρωτάθλημα στην Ευρώπη και για αυτό βγάζαμε απευθείας ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, μια ακόμα στα προκριματικά συν τρεις στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.
Μπορεί πέρυσι να μην τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός και να έμεινε εκτός από το καλοκαίρι, ωστόσο πήγε καλά ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που έφτασαν να παίζουν Φλεβάρη μήνα. Μπορεί πρόπερσι να έμεινε από το καλοκαίρι εκτός Ευρώπης ο Ολυμπιακός, ωστόσο είχαν αξιοπρόσεκτη πορεία στο Γιουρόπα οι θεσσαλονικείς ΠΑΟΚ και Άρης. Γενικά, πάντα κάποιος ξελάσπωνε το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, και μαζεύονταν βαθμοί ώστε να διατηρείται στα κορυφαία της Ευρώπης.
Φέτος όμως; Στην ΑΕΚ δεν επετράπη καν να αγωνιστεί λόγω των οικονομικών δυσχερειών της. Ο Αστέρας Τρίπολης πέτυχε μια πρόκριση, αλλά όχι και δεύτερη. Ο ΠΑΟΚ το ίδιο. Ο Ατρόμητος στην παρθενική του εμφάνιση έπεσε πάνω σε μεγαθήριο, δικαιούται να έχει παράπονα, αλλά είναι και αυτός έξω. Ο Παναθηναϊκός ευτυχώς ξεπέρασε τους σκοτσέζους της Μάδεργουελ και εξασφάλισε τουλάχιστον συμμετοχή στο Γιουρόπα. Αλλά μαζί με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς, απέμειναν πριν πιάσουμε καν Σεπτέμβρη οι μόνοι εκπρόσωποί μας εις τας Ευρώπας.
Μπορεί οι αιώνιοι να κάνουν καταπληκτικές πορείες στην συνέχεια. Μακάρι. Το καμπανάκι όμως έχει χτυπήσει για τα καλά. Δεν αργεί η ώρα που θα βλέπουμε από το φθινόπωρο μόνο από την τηλεόραση τα ευρωπαϊκά κύπελλα, αφού θα μετέχουν μόνο ξένες ομάδες, άντε και καμιά κυπριακή. Μάλλον πρέπει να έρθει εκείνη η στιγμή για να καταλάβουμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πιάσει πάτο. Αλλά θα είναι ίσως και η μοναδική ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν όλοι πόσο έχουν καταστρέψει αυτό το άθλημα στην χώρα μας για το πρόσκαιρο κέρδος και να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξαναπάει ψηλά.
Για την ώρα, μόνη παρηγοριά σε αυτόν τον κατήφορο φαντάζει η Εθνική Ομάδα, που αρχίζει την άλλη εβδομάδα από την Λετονία την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Θεωρείται σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μία από τις δέκα κορυφαίες του κόσμου. Είναι δυνατόν; Κι όμως! Πλασματική θέση και αυτή (που καθόλου δεν μας χαλάει ωστόσο), απόρροια επίσης της κεκτημένης ταχύτητας από την κατάκτηση του Euro πριν οκτώ χρόνια και της απλής εκμετάλλευσης των σχετικά ευνοϊκών κληρώσεων που εκείνη συνεπάγονταν στα προκριματικά των επόμενων διοργανώσεων.
Μέσα στην γενική μιζέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου, η Εθνική Ομάδα είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει ψηλά το γόητρο. Δεν ξέρω αν μας αξίζει. Ξέρω ότι σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, οι φίλαθλοι τουλάχιστον το έχουμε ανάγκη. Και μάλιστα από την συγκεκριμένη ομάδα. Φτάνει όλοι μας να την προστατεύσουμε και φυσικά να της δώσουμε την πρέπουσα σημασία από τώρα, στα φαινομενικά εύκολα. Και όχι μόνο όταν θα διεκδικούμε μέσω του ποδοσφαίρου εκδίκηση για όσα δεινά (νομίζουμε ότι) μας προκάλεσε η Μέρκελ...
του Γιάννη Γιαγκίνη 
http://www.axortagos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet