Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ

Ο διάσημος Ελβετός ωρολογοποιός Abraham-Louis Breguet έφτιαξε ένα όμορφο και πολύπλοκο ρολόι για την Μαρία Αντουανέτα...Ονομάστηκε "η Βασίλισσα", αποτελείται από χρυσό και η τιμή του δεν μπορεί να εκτιμηθεί, όχι μόνο λόγω της ιστορίας του αλλά και λόγω του ότι είναι χειροποίητο. Η Μαρία Αντουανέτα ποτέ δεν το φόρεσε.
Χρειάστηκαν 44 χρόνια για να ολοκληρωθεί το ρολόι. Εν τω μεταξύ, η Γαλλική Επανάσταση και η προκύπτουσα ευρωπαϊκή αναταραχή οδήγησε στο θάνατο, τόσο τον άνδρα ο οποίος ζήτησε την κατασκευή του ρολογιού, όσο και της μέλλουσας ιδιοκτήτριας του. Η Μαρία Αντουανέτα αποκεφαλίστηκε και 17 χρόνια αργότερα, ένα εξαγριωμένο πλήθος, πεπεισμένο ότι ο Hans Axel von Fersen -εραστής της Αντουανέτα- είχε συνωμοτήσει για τη δολοφονία του μελλοντικού βασιλιά της Σουηδίας, τον χτύπησε μέχρι θανάτου σε μια πλατεία της Στοκχόλμης.
Ο Breguet πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1823. Ο γιος του, ένας εξίσου ταλαντούχος ωρολογοποιός, τελείωσε το αριστούργημα το 1827. Αυτό, θα ταξίδευε στις τσέπες ενός Γάλλου ευγενή και αργότερα θα κατέληγε στη συλλογή του Sir David Lionel Salomons, ενός πολυμαθή Βρετανού που έφερε την πρώτη έκθεση αυτοκινήτων στην Αγγλία και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια ιδέα για ελαφρύ σαπούνι.
Ο Salomons άφησε τη συλλογή του με ρολόγια στην κόρη του Vera, μια κοσμογυρισμένη νοσοκόμα που εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα χρησιμοποίησε τα χρήματα του πατέρα της για την κατασκευή ενός μουσείου όπου θα στεγαζόταν η συλλογή του.
Αυτό που έκανε το έργο του Breguet τόσο σημαντικό ήταν η ικανότητά του τόσο σαν ωρολογοποιός όσο και σαν σχεδιαστής. Οι δημιουργίες του έχουν αρχαϊκές όψεις, λεπτούς δείκτες που καταλήγουν σε άκρες σε σχήμα μήλου και τόσο περίπλοκες κινήσεις που θυμίζουν κύκλωμα υπολογιστή.
Το 1983, σύμφωνα με το apocalypsejohn, εκλάπη από το μουσείο, μαζί με άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Οι έρευνες, που διεξήχθησαν για 23 χρόνια, δεν οδήγησαν πουθενά.
http://kosmoskaipolitismos.blogspot.ca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet