Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΧΙΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΚΡΥΦΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΙΝΟΤΣΕΤ

Σαντιάγο, Χιλή
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ,

που έδινε εντολή να καίγονται βιβλία στο δρόμο και έστελνε τους συγγραφείς στη φυλακή ή την εξορία, είχε δημιουργήσει κρυφά μια τεράστια βιβλιοθήκη με τουλάχιστον 50.000 βιβλία, σύμφωνα με έρευνα χιλιανού δημοσιογράφου.

Το βιβλίο υπό τον τίτλο Η κρυφή φιλολογική ζωή του Πινοτσέτ του δημοσιογράφου Χουάν Κριστόμπαλ Πένια που έγινε μπεστ σέλερ μόλις κυκλοφόρησε στη Χιλή, αναφέρεται στη μανία του στρατηγού να συλλέγει βιβλία.

Ούτε ποίηση, ούτε μυθιστορήματα. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει κυρίως βιβλία ιστορίας, γεωγραφίας και του μαρξισμού, της ιδεολογίας που ο Πινοτσέτ επιδίωκε να αφανίσει με την πιο ωμή καταστολή στα χρόνια που είχε στην εξουσία (1973-1990).

Η τεράστια συλλογή «ήταν σαν ένα είδος θεάτρου στο οποίο ο Πινοτσέτ έπαιζε μόνος για να παριστάνει τον σπουδαίο και τον καλλιεργημένο» αναλύει ο Πένια, καθώς ο δικτάτορας «είχε στο βάθος συνείδηση της πνευματικής του μετριότητας».

Η ύπαρξη της βιβλιοθήκης έγινε γνωστή το 2004, παράλληλα με την ανακάλυψη της κρυμμένης περιουσίας του Πινοτσέτ, που εκτιμάται σε τουλάχιστον 20 εκατ. δολάρια και φυλάσσεται σε τράπεζες των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα πιο πολύτιμα βιβλία της συλλογής είναι Η ιστορική αφήγηση του βασιλείου της Χιλής του ιησουίτη Αλόνσο ντε Οβάγιε του 18ου αιώνα και δύο αντίτυπα του 1733 και του 1776 του La Araucana, για την κατάκτηση της Χιλής από τους Ισπανούς, του Αλόνσο ντε Ερθίγια, που θεωρείται εποποιία του βασιλείου της Χιλής και ένα από τα σημαντικότερα έργα της ισπανικής χρυσής εποχής.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει επίσης εγκυκλοπαίδειες, άτλαντες, λεξικά και πολλά βιβλία στα γαλλικά για τον μαρξισμό και τον Ναπολέοντα -το ίνδαλμά του- όπως και βιβλία για την ιστορία της Χιλής, το αγαπημένο του θέμα, εξηγεί ο Πένια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet