Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΤΙΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Η ανάπτυξη μίας νέα γενετικά τροποποιημένης πατάτας έχει τεθεί ως θέμα προς συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια. Πριν από περίπου 10 ημέρες, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ενέκρινε την παραγωγή ΓΤ πατατών.
Η εταιρεία που θα παράγει τις γενετικά τροποποιημένες πατάτες είναι η Simplot. Η Simplot είναι μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές βιομηχανίες του κόσμου.
Αν και η είδηση, φαινομενικά, αφορά μονάχα τους Αμερικανούς καταναλωτές, θέτει ένα σημαντικό ερώτημα για όλους μας: «Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε εάν οι πατάτες που καταναλώνουμε είναι γενετικώς τροποποιημένες ή όχι;»
«Οι μεταλλαγμένες πατάτες δημιουργούν λιγότερα καρκινογόνα στοιχεία από αυτά που παράγονται σε φυσιολογικές συνθήκες κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος».
Όμως αυτές οι «υπερ-πατάτες» έχουν και άλλες ιδιότητες: δεν μαυρίζουν τόσο εύκολα ακόμη και αν περάσουν αρκετές ώρες μετά την κοπή τους.
Η ίδια η εταιρεία διεξήγαγε «επιτυχημένες» (σ.σ. pentapostagma.gr – όπως συμπέρανε η ίδια) μελέτες σε 8 πολιτείες των Η.Π.Α., ισχυριζόμενη ότι οι ΓΤ πατάτες είναι ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση:
“Η έγκριση έρχεται έπειτα από μια δεκαετία επιστημονικής ανάπτυξης, αξιολογήσεων ασφάλειας και εκτεταμένες κλινικές δοκιμές» επεξηγεί μέσω ανακοίνωσης η εταιρεία Simplot.
Η ιδέα να δημιουργηθεί ένα τρόφιμο που θα παράγει λιγότερα χημικά δεν είναι καθόλου κακή, αλλά οι συνολικές ιδιότητες των ΓΤ όπως αυτής της πατάτας δεν θα έχει αρνητική επίδραση για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα;
Η εταιρεία Simplot εξήγησε ότι οι μέθοδοί της δεν περιλαμβάνουν καμία από τις «επιθετικές» τεχνικές που πραγματοποιούν εταιρείες όπως η Monsanto. Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα της δεν περιέχουν βακτήρια ή γονίδια από άλλα φυτά, αλλά μόνο το γενετικό υλικό (DNA) από τις ίδιες τις πατάτες.
Είναι αυτή η πλήρης αλήθεια; Μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Ο Doug Gurian-Sherman, φυτοπαθολόγος και επιστήμονας του Κέντρου για την Ασφάλεια Τροφίμων δήλωσε ότι: «θεωρούμε ότι αποτελεί μία πραγματικά πρώιμη έγκριση μιας τεχνολογίας που δεν ρυθμίζεται επαρκώς»..
Πώς μπορείτε να αποφύγετε τις ΓΤ Πατάτες;
Αναρωτιέστε πως μπορείτε να μην επιλέγετε γενετικά τροποποιημένες πατάτες όταν ψωνίζετε; Ο τρόπος είναι απλός, μόνο που θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί:
Ψωνίζετε πάντα προϊόντα με ετικέτα που αναγράφει 100% βιολογικά.
Αναζητήστε για μη ΓΤ ή τρόφιμα απαλλαγμένα από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
Όταν ψωνίζετε πατάτες από ένα βιολογικό κατάστημα ή κατάστημα με υγιεινά τρόφιμα, αναζητήστε πάντα το σήμα που υποδεικνύει ότι το προϊόν είναι βιολογικό και μη ΓΤ. Πολλά συσκευασμένα τρόφιμα αναγράφουν την ετικέτα του Project Μη-Γενετικά Τροποποιημένων, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσετε πολλές ακόμη ενδείξεις.
Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες.
Οι συνηθισμένες ετικέτες φρούτων: ξεκινούν με το γράμμα 4, και ποτέ με το γράμμα 9 (γενετικώς τροποποιημένα).
Ετικέτες Γενετικά Τροποποιημένων Φρούτων: Ξεκινούν με τον αριθμό 8. Να είστε προσεκτικοί, ο αριθμός ξεκινά από 8, και δεν περιέχει απλώς 8 εντός των ψηφίων, και συνηθέστερα είναι πενταψήφιος αριθμός.

http://lougantina.blogspot.ca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet