Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

¨ΟΣΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ,ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΝ¨

Όπως είπαν κυβερνητικά στελέχη στο antinews, «ούτε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες με πολιτική παρέμβαση αποκλείεται, αλλά ούτε και να υπάρξει οριστική ρήξη με την τρόικα».

«Όσοι προβλέπουν την καταστροφή, θα διαψευστούν». Αυτή η δήλωση κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης δίνει το κλίμα που επικρατεί μετά την αποτυχίας των διαβουλεύσεων στο Παρίσι. Αν και η πλευρά της κυβέρνησης επιθυμεί να αποφορτίσει το κλίμα, γι' αυτό και δε μιλά για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.
Όπως είπαν κυβερνητικά στελέχη στο antinews, «ούτε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες με πολιτική παρέμβαση αποκλείεται, αλλά ούτε και να υπάρξει οριστική ρήξη με την τρόικα».
Η δήλωση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν μεν περιθώρια να αρθεί το αδιέξοδο τις επόμενες ημέρες, και μετά από διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να «τα σπάσουν». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι σε σειρά θεμάτων ενώ ήγειραν και νέες απαιτήσεις. Ζήτησαν από την κυβέρνηση να βρει 2,5 δισ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό προτείνοντας μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Επίσης, ζήτησαν αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά στο 23% αλλά και να αλλάξει εκ νέου η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για να ενταχθούν λιγότερες ή και καθόλου επιχειρήσεις.
Οι υπερβολικές αυτές απαιτήσεις «έβγαλαν από τα ρούχα τους» την ελληνική πλευρά η οποία δε συζητά υποχώρηση σε ζητήματα που αφορούν μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στο Παρίσι όσο και σε ανώτερο επίπεδο τονίστηκε στους δανειστές ότι η Αθήνα στο σημείο αυτό δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Συζητά για επέκταση του μνημονίου ή για άλλα μέτρα μη δημοσιονομικού αποτελέσματος, δηλαδή για μέτρα που δεν θα θίξουν τα εισοδήματα των πολιτών. Όμως δε συζητά σε καμιά περίπτωση υποχώρηση σε απαιτήσεις που έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τη Βουλή.
Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου και του Γκ. Χαρδούβελη μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου για ολιγοήμερη ή μερικών εβδομάδων παράταση του παρόντος μνημονίου ουσιαστικά δεν αλλάζει και πολλά στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Δίνεται μια χρονική «ανάσα» ώστε να τραβήξουν οι συζητήσεις και μετά την 1η Ιανουαρίου. Είναι καθαρά τεχνική παράταση, εκτός κι αν υπάρχει ευρύτερο σχέδιο παράτασης του μνημονίου για 6 μήνες ή και για ένα χρόνο. Όμως, τι θα αλλάξει άραγε αν γίνει κάτι τέτοιο; Θα πάρει κανείς απόφαση να κόψει τους μισθούς και τις συντάξεις; Το μόνο καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι να υπάρξει παράταση και να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και να αποδείξει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό ώστε να απαιτηθούν μέτρα. Με αύξηση των εσόδων, κυρίως από τις ρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη για τα ληξιπρόθεσμα αλλά κυρίως με το ρυθμό ανάπτυξης που θα είναι θετικός το 2015.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι στην τρόικα δεν επιζητούν απαγκίστρωση της Ελλάδας από το μνημόνιο, είτε γιατί είναι δογματικοί είτε γιατί φοβούνται ότι η χώρα θα «ξανακυλήσει». Αλλά, την ίδια ώρα που ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει σκληρά μέτρα οι ίδιοι έχουν φανεί αδίστακτοι και επιλήσμονες, καθώς έχουν αφήσει στην άκρη τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους για το οποίο είχαν δεσμευτεί από το 2012.
Οι επόμενες ημέρες, πάντως, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Ελλάδα. Αν βρεθεί συμφωνία με υποχώρηση της τρόικας από τις παράλογες απαιτήσεις της, τότε όλα μπορούν να εξελιχθούν ομαλά και να πάμε σε Προεδρική εκλογή όπου εκεί θα αποφασίσουν οι βουλευτές αν θέλουμε εκλογές ή όχι.
Αν όμως επιμείνουν να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό τότε το αδιέξοδο θα είναι ολοκληρωτικό και θα προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
http://www.antinews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet