Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 7,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 588 έχουν τραυματιστεί από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 7,8 βαθμών,
που σημειώθηκε τη νύχτα ανοιχτά των ακτών του Εκουαδόρ, στον Ειρηνικό, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας.
Ο Γκλας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου εν τη απουσία του προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Βατικανό, επισήμανε ότι ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Διαβεβαίωσε πάντως ότι «όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού για να προστατεύσουν τη ζωή των συμπολιτών τους».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία. «Εκφράζουμε την απεριόριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των νεκρών» έγραψε στο Twitter, ενώ διέκοψε το ταξίδι του για να επιστρέψει στον Ισημερινό.
Οι αρχές διέκοψαν και τη λειτουργία του διυλιστηρίου Εσμεράλδας για προληπτικούς λόγους.
Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ανακοίνωσε πως ο σεισμός έχει προκαλέσει «σημαντικές ζημιές» στο επίκεντρό του και σε άλλες περιοχές, όπως η Γκουαγιακίλ.
Εικόνες που έστειλε το Reuters απεικονίζουν μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και έναν πύργο να έχει καταρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντα.
Τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία, και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν ρωγμές σε τείχους εμπορικών κέντρων.
«Ήμουν στο σπίτι μου κι έβλεπα μια ταινία κι όλα άρχισαν να κουνιούνται. Έτρεξα έξω στον δρόμο και δεν ξέρω τι θα γίνει τώρα», ανέφερε η Λορένα Κασάρες, 36 χρονών, εργαζόμενη σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Κίτο.
Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε πως σεισμικά κύματα ύψους από 30 εκατοστά ως 1 μέτρο είναι πιθανό να πλήξουν τμήματα των ακτών του Εκουαδόρ.


Οι αρχές του γειτονικού Περού εξέδωσαν προειδοποίηση για το βόρειο τμήμα της χώρας μετά τον σεισμό.


Ο σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή λίγο έξω από τις ακτές και το εστιακό βάθος ήταν 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet