Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ...ΛΟΒΙΤΟΥΡΕΣ

H κουτσοβδομάδα που ξεκινά από αύριο λόγω Αγίου Πνεύματος θα έχει ενδιαφέρον. Το έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά μόνας, να τους ενημερώσει για τις προθέσεις του σχετικά με τον εκλογικό νόμο.
Για την Συνταγματική Αναθεώρηση τι να τους πει... H επόμενη αναθεωρητική βουλή θα τα λύσει αυτά τα ζητήματα.
Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί λοιπόν με όλους για να τους πείσει για την αναγκαιότητα της αλλαγής του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές. Ψάχνει δηλαδή 47 κορόιδα από τα άλλα κόμματα για να συμπληρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για μια τέτοια απόφαση.
Το γεγονός και μόνο ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο σπεύδει να φέρει ένα τέτοιο θέμα δείχνει ότι δεν σκοπεύει να εξαντλήσει τετραετία, όσο κι αν το λέει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.
Είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να διασώσει το κόμμα του και τον ίδιο και γιατί όχι; Να ξαναγίνει κυβέρνηση σε έναν συνασπισμό ευρύτερων «προοδευτικών» δυνάμεων, ήτοι «πετάμε έξω τη ΝΔ και κυβερνάμε για άλλα 10 χρόνια με πρόθυμους ηλίθιους που θα τους εξαγοράσουμε με κανένα δύο υπουργεία και μερικές γενικές γραμματείες».
Είναι φανερό ότι απλή και άδολη αναλογική με κατάργηση μπόνους και ορίου 3% δεν πρόκειται να φέρει ο Τσίπρας όσο κι αν σκούζουν τα σκυλιά των «53». Άλλωστε γιατί να φέρει ένα τέτοιο σύστημα; Δεν μας φτάνουν 8 κόμματα, να έχουμε καμιά 15αριά για να γίνονται ευκολότερα τα πολιτικά παζάρια και οι εξαγορές συνειδήσεων;
Πάντως θα ήταν ίσως το μόνο σύστημα που θα ψηφιζόταν «μονοκούκι» απ’ όλα τα κόμματα πλην ΝΔ, οπότε θα έπαιρνε το πράσινο φως για τις επόμενες εκλογές. Αλλά μην απορήσετε αν ο πρωθυπουργός κάνει την έκπληξη και ανακοινώσει ένα τέτοιο σύστημα που θα το πουλήσει και ως αριστερή δέσμευση που υλοποιείται από τον ίδιο. Τα σενάρια, λοιπόν, είναι δύο;
Ο Τσίπρας πάει με απλή αναλογική ρισκάροντας το μέλλον της χώρας αφού μπορεί να μπει στη βουλή και η κουτσή Μαρία, πόσο μάλλον η…Φατμέ από το κόμμα που ετοιμάζουν οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη. Επικίνδυνα πράγματα όπως επικίνδυνο είναι να μπουν βουλευτές μπροστά στους οποίους ο Λεβέντης θα είναι η… επιτομή της σοβαρότητας.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν το έχει σε τίποτε να θέσει σε κίνδυνο τη χώρα μόνο και μόνο για να «κουρέψει» τη ΝΔ και να διατηρηθεί ο ίδιος στα πολιτικά μετερίζια.
Το δεύτερο σενάριο είναι ένα είδος απλής αναλογικής, όχι άδολη, πράγμα που θα απαιτήσει ευρύτερες συναινέσεις, με σίγουρο το «όχι» από το ΚΚΕ και πιθανό από τα άλλα κόμματα, ειδικά τώρα που η ένταση είναι στο ζενίθ. Ακύρωση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον για τις επόμενες εκλογές δεν θα είναι καταστροφή. Μπορεί δηλαδή να φτιάξει ένα σύστημα βασισμένο στην τεράστια «πολιτική απάτη» που έκανε γνωστό τον Μένιο Κουτσόγιωργα όταν η ΝΔ κόντευε να πάρει 50% αλλά δεν έπαιρνε πλειοψηφία στη Βουλή. Θα το ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κάποια στιγμή θα γίνουν εκλογές, θα πέσει ο ανίερος γάμος τους, θα έρθει ίσως η ΝΔ με κάποιους άλλους και ο Τσίπρας θα περιμένει στη γωνία μια "δεξιά παρένθεση". Και τότε, όποτε και αν πάμε σε εκλογές το σύστημα θα είναι αυτό της απλής αναλογικής σε παραλλαγές που θα έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι φέτος το φθινόπωρο.
Με ένα κέντρο διαλυμένο και ρημαγμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ και με μια δεξιά κατακερματισμένη από Μπαλτάκους, Καρατζαφέρηδες κ.λπ. είναι εύκολο για τον λαοπλάνο Τσίπρα να ξαναβγεί στην επιφάνεια.
Αυτό ακριβώς είναι το κόλπο που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στα μικρά κόμματα. Θέλει να τους οδηγήσει να στηρίξουν ένα νέο σύστημα με 200 βουλευτές κι αν δεν το καταφέρει να τους δεσμεύσει για τις μεθεπόμενες εκλογές που έτσι όπως πάει η χώρα μπορεί να γίνουν σύντομα.
Εντάξει, λοιπόν. Να πάνε οι πολιτικοί αρχηγοί σ’ αυτήν την καλοκαιρινή παράσταση που στήνει ο Τσίπρας για να βγει νικητής και επικοινωνιακά αλλά και γιατί όχι, και ουσιαστικά. Όμως, κανείς δεν πρέπει να συναινεί στα πολιτικά κολπάκια με το Σύνταγμα, ούτε βεβαίως στο να συμφωνεί με ένα κόμμα το οποίο καταρρέει και ψάχνει λοβιτούρες για να κρατηθεί.
Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις ή τουλάχιστον συμμαχίες κομμάτων που θα έχουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα να κυβερνήσουν. Δεν χρειάζεται καμιά 15αριά κόμματα να παίρνουν βουλευτικά έδρανα επιδεινώνοντας το σημερινό χάος.
Το λιγότερο που θέλει η χώρα αυτή τη στιγμή είναι τα παιχνίδια επιβίωσης του κ. Τσίπρα.
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet